Crama

CRAMA GALICEA MARE


Construită în 1915 după un proiect francez – iniţiat în anul anterior cu plantarea unei vii de 15ha cu soiuri predominant autohtone, altoite în pepinierele casei Ştirbeicrama Galicea Mare a aparţinut boierilor Bibescu-Ştirbei, alimentînd cu vinuri nobile olteneşti vestitele pivniţe bucureştene ale vechii familii. După naţionalizare, crama a făcut parte din patriomiul IAS Giubega, intrînd apoi, după anii 90, într-un proces rapid de degradare tipic perioadei post-comuniste. Retehnologizarea a început în 2004 cu achiziţionarea unei prese pneumatice Vaslin-Bucher şi a unui filtru aluvionar, iar în 2009 crama a fost dotată cu primele cisterne de inox, precum şi cu întreaga instalaţie de răcire necesară prelucrării la temperatură controlată a vinurilor.

Vechea clădire a cramei, de un farmec aparte însă purtînd însemnele vitregiilor istoriei noastre recente, urmează să fie recondiţionată în perioada imediat următoare pentru a putea fi reintrodusă, aşa cum merită cu prisosinţă, în circuitul turistic al vinurilor şi podgoriilor de renume ale Olteniei.

 


PODGORIILE CETATE ȘI GALICEA MARE


Strugurii care aprovizioneazǎ crama provin de la Cetate şi Galicea Mare, din două vii tinere de cîte 50ha fiecare, plantate între anii 2006-2008 în contextul unui proiect european. Aparţinând regiunii viticole Dealurile Olteniei şi podgoriilor Plaiurile Drâncei, cele două plantaţii se bucură de un cadru ecologic cu vocaţie oenopedoclimatică ideală pentru obţinerea vinurilor de înaltă clasă. Situat între paralelele 44 – 45° în vestita „centură însorită a viilor”, ecosistemul viticol se caracterizează printr-un climat continental cu nuanţe mediteraneene şi un cadru litologic şi pedologic foarte favorabil atît soiurilor roşii cît şi celor aromate albe, solurile predominante fiind cernoziomurile (cambic, pe depozite loessoide la Galicea Mare, calcaric şi levigat nisipos la Cetate).

Plantaţiile includ atît soiuri autohtone, cu o tradiţie veche de propăşire în regiune, precum Tămîioasă românească, Fetească albă şi Fetească neagră, cât şi soiuri nobile europene precum Chardonnay, Riesling italian, Sauvignon blanc, Pinot gris, Muscat ottonel, Pinot noir, Merlot şi Cabernet sauvignon. Plantaţia de la Galicea Mare mai include şi o parcelă de Shiraz, precum şi aproximativ 3ha păstrate din vechea vie (plantată în anii 1950), cu butuci de Tămîioasă românească şi Fetească neagră.